japon forum

japon kültürüyle ilgili herşey
 
AnasayfaSSSAramaKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 sushi

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
TrueMod
mod


Mesaj Sayısı : 66
Kayıt tarihi : 04/01/08
Yaş : 26
Nerden : Almanya

MesajKonu: sushi   Cuma 25 Ocak 2008, 17:43



Malzemeler

* 1 çay bardağı pirinç sirkesi
* 100 gr Japon pirinci
* İnce dilimlenmiş salatalık ve avokado
* İnce dilimlenmiş levrek ve tonbalığı
* Buharda pişmiş karides
* İnce somon dilimleri
* 1 tatlı kaşığı tozşeker



Yapılışı

* Japon pirincini bol suyla yıkayıp süzün. Özel tenceresine alıp hafif diri kalacak şekilde pişirin. Pirinçleri harmanlayıp soğutun. Pirinç sirkesi ve şekeri ekleyip tekrar harmanlayın.

* Pirinçten iki parmak kalınlığında ve bir parmak uzunluğunda köfte şeklinde parçalar hazırlayın. Pirinç köftelerinin üzerine aynı boyutlarda kesilmiş levrek, tonbalığı, somon veya karides yerleştirin. Servis tabağına dizdiğiniz sushileri zencefil turşusu, dilimlenmiş avokado, salatalık ve soya sosuyla birlikte servis yapın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
cengizhan



Mesaj Sayısı : 41
Kayıt tarihi : 05/02/08

MesajKonu: Geri: sushi   Paz 10 Şub. 2008, 19:25

Sushi'yi pek tutmadım,sanırım bizim damak zevkimize çok uymuyor.Ama diğerleri ile ilgilenebilirim.Vakit buldukça deniyeceğim.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Battousai



Mesaj Sayısı : 2564
Kayıt tarihi : 09/02/08
Yaş : 28
Nerden : ankara yada kocaeli belli olmaz...

MesajKonu: Geri: sushi   Salı 12 Şub. 2008, 14:57

walla ne diyim japonların herşeyini seviyorum da şu mutfak yapıları bana ters oraya gidince aç kalırım die gitmiyorum paylaşımın için sağol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
kazemaru



Mesaj Sayısı : 276
Kayıt tarihi : 05/01/08

MesajKonu: Geri: sushi   Salı 12 Şub. 2008, 16:47

Suşi ustası olmak için sertifika almak gerekiyor. Bizim yaptığımız suşi pek bir şeye benzemez sanırım.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Aoi



Mesaj Sayısı : 174
Kayıt tarihi : 11/02/08
Yaş : 24
Nerden : Sydney

MesajKonu: Geri: sushi   Çarş. 27 Şub. 2008, 14:19

Japon restoranına gitmek istedi canım
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
efsane



Mesaj Sayısı : 360
Kayıt tarihi : 28/03/09

MesajKonu: Geri: sushi   Cuma 03 Nis. 2009, 14:06

Battousai demiş ki:
walla ne diyim japonların herşeyini seviyorum da şu mutfak yapıları bana ters oraya gidince aç kalırım die gitmiyorum paylaşımın için sağol


japon mutfagi genellikle fena degil amma su sushi beni öldürdü kusa kusa bi kaldim Allah düsmanimin basina vermesin cig balik yiyemedim.

düsündükce midem bulaniyo >.> gercekten asiri baligi sevmek ve cig baligi yiyebilecek mide lazim bunu yutailmek icin. bi daha elimi surermiyim cig tonbaligina hayatta elimi sürecek olursam dur sürme deyin beni tutun. Üc gün kendime gelemedim kokusu hep burnuma gelir gibi oldu pale
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
ShiNa-ChaN



Mesaj Sayısı : 44
Kayıt tarihi : 01/02/10

MesajKonu: Geri: sushi   Salı 02 Şub. 2010, 18:01

ben kendm bi kere sushi yaptım zor yedim ya tuzsuz olunca mide bulandırıo
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
japaaneese_finland_korea



Mesaj Sayısı : 36
Kayıt tarihi : 22/07/10
Yaş : 21

MesajKonu: Geri: sushi   Cuma 23 Tem. 2010, 16:15

sushi iğrenç pale
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Orihara Maya
☆akailili-sensei☆


Mesaj Sayısı : 5689
Kayıt tarihi : 10/02/08
Yaş : 29

MesajKonu: Geri: sushi   C.tesi 24 Tem. 2010, 09:53

japaaneese_finland_korea demiş ki:
sushi iğrenç pale



Sushi'den daha güzel bir yemek yok bence

_________________
Forever love, forever dream,
このまま そばにいて、
夜明けに 震える 心を抱きしめて
Oh stay with me...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
efsane



Mesaj Sayısı : 360
Kayıt tarihi : 28/03/09

MesajKonu: Geri: sushi   C.tesi 30 Ekim 2010, 22:22

evet sushiyi simdiye kadar bi kac kere yedim. Ve yedigim yerede baglimis yedigim sushiyi sevmeyi.

ve buda benim yaptigim >.> demin yaptim daha ilk



Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Orihara Maya
☆akailili-sensei☆


Mesaj Sayısı : 5689
Kayıt tarihi : 10/02/08
Yaş : 29

MesajKonu: Geri: sushi   C.tesi 30 Ekim 2010, 23:48

Canım çekti

_________________
Forever love, forever dream,
このまま そばにいて、
夜明けに 震える 心を抱きしめて
Oh stay with me...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
efsane



Mesaj Sayısı : 360
Kayıt tarihi : 28/03/09

MesajKonu: Geri: sushi   Paz 31 Ekim 2010, 09:05

gel yapim sana
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Orihara Maya
☆akailili-sensei☆


Mesaj Sayısı : 5689
Kayıt tarihi : 10/02/08
Yaş : 29

MesajKonu: Geri: sushi   Paz 31 Ekim 2010, 14:34

Valla koştum geldim Very Happy Bu arada çeşit çeşit yapmışsın, içlerine ne koydun?

_________________
Forever love, forever dream,
このまま そばにいて、
夜明けに 震える 心を抱きしめて
Oh stay with me...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
efsane



Mesaj Sayısı : 360
Kayıt tarihi : 28/03/09

MesajKonu: Geri: sushi   Paz 31 Ekim 2010, 14:59

birinci cesitde havuc ile salatalik var (havuc konuldugunu full house kiss dizisinde görmüstüm)
öbürü tonbalikli ve salatalikli (onuda burdaki sushi dükkaninda cok yapiyolar) Smile
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Zatoichi



Mesaj Sayısı : 230
Kayıt tarihi : 20/04/10
Yaş : 34

MesajKonu: Geri: sushi   Cuma 03 Ara. 2010, 14:54



Sushi'nin birçok hazırlanma ve sunum şekli var. İyi bir Sushi sunumu sadece lezzetli değil, aynı zamanda görselliği için de
özen gerektiriyor. Sushi japonya'da ciddi bir sanat olarak kabul ediliyor. Başarılı bir şefleri'nin yetişmesi de usta-çırak ilişkisiyle
uzun yıllar alıyor.

Sushi Çeşitleri;

ちらし寿司 Chirashi-zushi: Hazırlanması en kolay olan sushi. Küçük bir kaseye, sushi pirinci doldurulur.
Üstüne dilediğiniz balık dilimleri, karides, omlet ve diğer malzemeler zevke göre yerleştirilir.
Hepsi bu.


握り寿司 Nigiri-zushi: Sushi pirinci lokmalar halinde elde sıkıştırılarak şekillendirilir.
Üzerine küçük dilimler halinde balık, karides ve diğer malzemeler yerleştirilir. Karidesli Nigiri-zushi, Sushi barlarında ve
restoranlarında en çok rastlanan çeşitlerden biridir.


稲荷寿司 Inari-zushi: Bu tür'e sushi dolması da denebilir. Bizde bulamayacağınız hazır satılan tofu zarfları, bütün kalamar,
lahana yaprağı, pirinç yufkası, ince sushi omleti gibi çok çeşitli malzemelerin karışımı ile hazırlanmış sushi pirinci doldurulur.


押し寿司 Oshi-zushi: Kaplanmış sushi. Özel bir sushi hazırlama kalıbı içine önce balık dilimleri
ve diğer malzemeler konulur, sonra da kalan kısım sushi pirinciyle doldurulup kalıp içine sıkıca preslenir.
Kalıptan çıkarılan malzeme bıçakla kesilerek dilimlere ayrılır.


巻寿司 Maki-zushi: En bilinen sushi biçimi. Özel olarak hazırlanmış Nori adlı yosun yaprağına
sarılarak yapılan bu sushi biçimi'nin ince veya kalın, ters veya yüz sarım gibi hazırlanma şekilleri var.
Temel mantık hepsinde aynı. Yosun üzerine bir miktar sushi pirinci yayılır, ortasına enlemesine istenilen malzemeler konulur,
yosun yuvarlanarak sarılır.


Sashimi: Basitçe 'çiğ' demek ama herkesin anladığı çiğ yenen balık ve deniz ürünleri. Somon
torik, fener, lagos gibi büyük, etli ve filetoya gelebilen balıklar kılçıklarından tamamen ayıklanır ve
dilim dilim hazırlanıp istenirse ahtopot, karides, yengeç, istakoz gibi diğer deniz ürünleriyle birlikte sunulur.


...Sushi çeşitlerini'ne konulan ve anlatırken bahsettiğimiz ''diğer malzemeler'' nelerdir?

巻き簾 Makisu: Sushi sarımları yapmak için kullanılan bambu hasır.

Sarılarak yapılan Sushi'ler için olmazsa olmaz bir araç. Biraz el alışkanlığı ve pratiklik ile başarılı sarımlar yapılabilir.
Kolay bulunamayabilir ama Makisu yerine bir el havlusu, kurulama bezi veya yumuşak bir kavuçuk mat işinizi görür.


Handai: Tahta, pirinç soğutma-hazırlama kabı.

Haşlanmış pirincin sirke sosu ile karıştırılması ve soğutulması için kullanılıyor. Fazla derin olmayan genişçe bir plastik kap da aynı iş'i görür. Metal ve cam kaplar iyi sonuç vermez.

Nori: 'Seaweed' olarak bilinen özel olarak üretilmiş, preslenip fırınlanmış bir tür yosun.
Sarılarak yapılan Sushilerde kullanılır. Yarım dosya kağıdı boyunca incecik yapraklar halinde
10'lu, 25'li, 50'li paketler halinde, özel nem koruyuculu paketler halinde satılıyor. Bizde az da olsa sınırlı yerlerde bulunabiliyor.


Pirinç Sirkesi: Pirincin hazırlanmasına kullanılan yumuşak, özel bir sirke. Marketlerde kolayca bulunabiliyor.
Bildiğimiz diğer sirkeler ile aynı sonucu vermiyor.

Öncelikle Sushileri ince uzun ve çok keskin bir bıçakla dilimlemek gerekir. Konserve bambu parçaları (Bamboo Shoots)
Sushi'nin önemli katkı parçalarından. Marketlerde bulunabiliyor.
Picled Ginger (zencefil turşusu) Sushi ziyafeti'nin olmazsa olmazı. Lokmalar arasında bir parça yenir.
Wasabi hem Sushi'nin hazırlığında hemde sos olarak kullanılıyor. Ülkemizde çok zor da olsa ara ara bulunabiliyor.
Yinede bulamazsanız çok keskin hardal'ı deneyebilirsiniz.
Soya Sosu, Sushi yenilirken lokmaların ucu bandırılır. Aslında Japon Soya sosu daha yumuşak. Çinlilerinki ise çok
daha keskin ve tuzlu oluyor. Zor bulunur ama tercih Japon olması tabii. İsteğe göre Sushi pirincine hafifçe kavrulmuş
susam da konulabiliyor.

Sushi pirinci'nin orta boy ve kısa taneli olması gerekiyor. İyi kalite baldo pirinç uygun. Yasemin, basmati gibi uzun
taneli ve sert pirinçler olmuyor.

Sushi'lerde Kullanılan Dolgu Malzemeleri; Haşlanmış havuç, salatalık, avakado, karaturp, çiğ balık filetoları, ton balığı,
somon füme, ançüez, lakerda, siyah ve kırmızı havyar, yengeç eti, karides, sosis, taze kaşar peyniri, dil peyniri, konserve
minyatür mısır, elma, şeftali, etli yeşil-sarı-kırmızı dolmalık biber, kalın Japon Omlet dilimleri.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Zatoichi



Mesaj Sayısı : 230
Kayıt tarihi : 20/04/10
Yaş : 34

MesajKonu: Geri: sushi   Salı 12 Ocak 2016, 12:33

İtiraf edeyim ki ben de yaprak sarmasını tercih ederim. O da bizim Sushi miz Smile
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Sponsored content




MesajKonu: Geri: sushi   Bugün 02:45

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
sushi
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
japon forum :: Kültür & Sanat :: Japon Kültürü :: Japon Yemekleri :: yemek tarifleri-
Buraya geçin: